Temat: Mikro-fermentujące organizmy i inne
...zgodnie z równaniem: CH3COOH + 2O2 â 2CO2 + 2H2O + wolna energia Druga reakcja zwana jest nadoksydacją i jest niepożądana w produkcji octu - ocet zostaje utleniony do dwutlenku węgla i wody. I tu miałam problem. Na pewno chodziło o Clostridium (a nie destridium), z tym, że nie klasyfikuje się ich do bakterii octowych ale raczej MASŁOWYCH. Fermentują cukry z wytworzeniem kwasów, tlenku węgla i wodoru. Reakcja przebiuega w środowisku BEZTLENOWYM. Fermentacja masłowa przebiega zgodnie z równaniem: C6H12O6 â CH3CH2CH2COOH + 2CO2 + 2H2 + wolna energia Oprócz kwasu masłowego powstają również liczne produkty uboczne, np. kwas octowy, alkohol metylowy, metan, aceton, alkohol butylowy. Przebieg fermentacji zależy od gatunku bakterii i odczynu środowiska. W środowisku obojętnym głównym produktem jest kwas masłowy, a w środowisku kwaśnym te same bakterie wywołują fermentacje...
Źródło: forum.mikrobiolodzy.pl/viewtopic.php?t=167