Wątki
menu      Cytaty miłosne :)
menu      fermentacja jabłkowo mlekowa
menu      fermentacja jablkowo mlekowa
menu      fermentacja propionowa
menu      fermentacja miodu
menu      fermentacja mleczanowa
menu      fermentacja alkoholowa
menu      fermentacja anaerobowa
menu      fermentacja octowa
menu      fermentacja metanowa
menu      fermentacja mlekowa
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • papierniczy.opx.pl
  • Cytaty miłosne :)

    Temat: Mikro-fermentujące organizmy i inne
    ...zgodnie z równaniem: CH3COOH + 2O2 → 2CO2 + 2H2O + wolna energia Druga reakcja zwana jest nadoksydacją i jest niepożądana w produkcji octu - ocet zostaje utleniony do dwutlenku węgla i wody. I tu miałam problem. Na pewno chodziło o Clostridium (a nie destridium), z tym, że nie klasyfikuje się ich do bakterii octowych ale raczej MASŁOWYCH. Fermentują cukry z wytworzeniem kwasów, tlenku węgla i wodoru. Reakcja przebiuega w środowisku BEZTLENOWYM. Fermentacja masłowa przebiega zgodnie z równaniem: C6H12O6 → CH3CH2CH2COOH + 2CO2 + 2H2 + wolna energia Oprócz kwasu masłowego powstają również liczne produkty uboczne, np. kwas octowy, alkohol metylowy, metan, aceton, alkohol butylowy. Przebieg fermentacji zależy od gatunku bakterii i odczynu środowiska. W środowisku obojętnym głównym produktem jest kwas masłowy, a w środowisku kwaśnym te same bakterie wywołują fermentacje...
    Źródło: forum.mikrobiolodzy.pl/viewtopic.php?t=167



    Temat: Mikrobiologia - wejściówki 2008
    to napiszę i nasze dla młodszych roczników lub tych co nie pisali w terminie KOLOKWIUM prowadzący: dr Daniela Gwiazdowska czwartek 15.00 PYTANIA: z tego co pamiętam: coś o tym kiedy robimy testy serologiczne coś o tym co rośnie na podłożu endo i jak gdzie występują aflatoksyny przyporządkować enzymy do mikroorganizmu fermentacja masłowa i jej produkty jakie są znane Saccharomyces i czym się charakteryzują narysować i opisać Aspergillusa jakie źródła węgla wykorzystują drożdże co to są wlasciwości proteolityczne i jak je wykryć coś testowego o fermentacji mlekowej krótkie charakterystyki i przyporządkować odpowiednią nazwę mikroorganizmu jaka pleśń wytrwarza zearalenon więcej nie pamiętam
    Źródło: wt.ekonomiczny.net/viewtopic.php?t=1214


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pies-bambi.htw.pl
  • Design by flankerds.com