Cytaty miłosne :)
Temat: Słownik pojęć ekologicznych
...z budową takiej elektrowni oraz wyprodukowaniem urządzeń dla niej
Fermentacja
to beztlenowy (zazwyczaj) proces chemiczny, polegający na enzymatycznym rozpadzie cukrów. Do przebiegu fermentacji konieczne są drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.
Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą:
- fermentacja alkoholowa
- fermentacja cytrynowa
- fermentacja masłowa
- fermentacja mlekowa
- fermentacja octowa
- fermentacja propionowa
Flokulacja
jest to końcowy etap niektórych rodzajów koagulacji t.j. wypadania osadu z koloidów. Dokładnie jest to proces tworzenia się wiązań chemicznych między micelami, na skutek czego micele łączą się w duże agregaty, które w widoczny sposób wypadają z mieszaniny tworząc osad lub mętną zawiesinę
Flotacja
metoda rozdziału rozdrobnionych substancji stałych, w której kryterium...
Źródło: forum.linum.pl/viewtopic.php?t=77
Temat: Tematy ćwiczeń z mikrusów i zagadnienia z fermentacji
...Procesy fermentacyjne w produkcji wyrobów fermentowanych i konserwacji żywności.
Technologia produkcji, wydzielania i oczyszczania kwasu mlekowego, cytrynowego, octowego, propionowego – drobnoustroje, metody. Szczepionki mikrobiologiczne, fermentowane produkty mleczarskie, probiotyki, prebiotyki, symbiotyki, fermentacja homo- i heteromlekowa, produkcja jogurtu, kefiru, twarogu i twarożków, śmietany, serów dojrzewających,
fermentacja propionowa i masłowa. Fermentowane produkty pochodzenia roślinnego; technologia kiszonej kapusty, kwaszonych ogórków, buraków kiszonek itp.
Źródło: biotechuwm.fora.pl/a/a,312.html
Temat: Biochemia - zestawy egzaminacyjne (z 2006 r.)
...przemian węglowodanów. Udowodnić na schemacie.
3. Białka hemowe - przykłady, rola w metabolizmie.
4. Mechanizm syntezy kwasów tłuszczowych mleka.
86
1. Struktura i funkcje łańcucha oddechowego. Co to jest potencjał oksydoredukcyjny i jakie ma on znaczenie dla procesów utlenień komórkowych?
2. Bilirubina - powstawanie, znaczenie diagnostyczne.
3. Znaczenie błonowych białek G w regulacji funkcji komórki.
4.
Fermentacja propionowa. Znaczenie.
87
1. Mechanizm neutralizacji nienasyconych kwasów tłuszczowych w żwaczu. Znaczenie.
2. Losy końcowych produktów glikolizy w warunkach tlenowych i beztlenowych.
3. Aminy katecholowe. Powstawanie i funkcja biochemiczna.
4. Represja i indukcja oksygenaz i hydroksylaz. Przykłady.
88
1. Czym w ogólnym zarysie różni się biosynteza puryn i pirymidyn? Schemat.
2....
Źródło: weterynaria.fora.pl/a/a,809.html
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl