Cytaty miłosne :)
Temat: Do biologów, chemików i huk wie kogo jeszcze ;)
Tlen jest wyjatkowym pierwiastkiem ktory podtrzymuje spalanie.
Moze dojsc do spalania beztlenowego(albo z mniejszym udzialem tlenu) wtedy mamy do czynienia z fermentacją mleczanową lub alkoholową.
Tlen nie jest zrodlem energii, zrodlem energi są atomy wodoru przenoszone na specjalne nukleotydy(np NAD) z nich jest ona uzyskiwana. NApewno slyszales o czyms takim jak glikoliza, cykl pentozowy, czy cykl krebsa, podczas nich zachodzi do przemian glukozy(a potem prostych zwiazkow weglowych) i powstaje energia
Źródło: forum.suple.us/viewtopic.php?t=20675
Temat: nie każdy wie o co chodzi
...pirogronian, szlak Embdena- Meyerhofa, ATP, fosforylacja, NADH2,
cykl Krebsa (cykl kwasu cytrynowego, cykl kwasów trójkarboksylowych), matriks mitochondrium, kwas pirogronowy, oksydacyjna dekarboksylacja, acetylo- koenzym A (aktywny octan) , kwas liponowy , kwas acetyloliponowy, aldechyd octowy, pirofosforan tiaminy, potencjał termodynamiczny, łańcuch oddechowy, błony mitochondrialne, nukleotyd flawionowy (FMN), oksydaza cytochromowa,
fermentacja mleczanowa, glikolan, oksygenaza, fosfoglikolan, fosfataza fosfoglikolanowa, flawoproteina, katalaza, aminacja glioksylanu do glicyny, aminotransferaza serynowa lub glutaminianowa, dekarboksylaza glicynowa, tetrahydrofolian, 5- fosforan pirydoksalu, proksysom, reduktaza hydroksypirogronianowej, kinaza glicerynianowa, cykl Calvina, grupa hydroksymetylowa związana z THF, hydroksypirogronian, charakter...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=16173
Temat: cukry, glikoliza
...przez enolazę dochodzi do przekształcenia niskocząsteczkowego wiązania estrowego w wiązanie wysokoenergetyczne – enolofosforanowe. Najważniejszym punktem katalnym szlaku glikolitycznego jest reakcja katalizowana przez fosfofruktokinazę. Jest to enzym allosteryczny, którego aktywność jest hamowana przez ATP i przyśpieszana przez AMP
Fermentacja:
W warunkach beztlenowych pirogronian może przekształcić się w kwas mlekowy (
fermentacja mleczanowa) lub etanol (fermentacja alkoholowa J)
Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=2304
Temat: Odzywki spozywac z woda czy mlekiem ??
...powstałych w trakcie intensywnego wysiłku.
Kwas mlekowy w produktach spożywczych
Kwas mlekowy powstaje w produktach spożywczych otrzymywanych przez fermentację mlekową, nadając im charakterystyczny, kwaskowy smak. Sumaryczny przebieg fermentacji mlekowej jest identyczny z procesem niekompletnego spalania glukozy w mięśniach, choć jej mechanizm jest zupełnie inny. Czasami proces spalania glukozy w mięśniach jest nazywany
fermentacją mleczanową. Kwas mlekowy w produktach spożywczych jest wynikiem fermentacji cukrów - laktozy obecnej w mleku, czy fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje koagulację białek wchodzących w jego skład, na skutek czego mleko zmienia swoją strukturę i smak. Proces ten jest masowo wykorzystywany przy produkcji serów, jogurtów, kefiru i innych produktów mlekopochodnych.
Kwas mlekowy...
Źródło: forum.paker.co.uk/viewtopic.php?t=2764
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl