Wątki
menu      Cytaty miłosne :)
menu      fermentacja jabłkowo mlekowa
menu      fermentacja jablkowo mlekowa
menu      fermentacja propionowa
menu      fermentacja miodu
menu      fermentacja mleczanowa
menu      fermentacja anaerobowa
menu      fermentacja octowa
menu      fermentacja metanowa
menu      fermentacja mlekowa
menu      fermentacja beztlenowa
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shutter.opx.pl
  • Cytaty miłosne :)

    Temat: Zadania z chemi
    lukaszek315, w końcu 4. Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla. Istota fermentacji alkoholowej polega na przemianie, pod wpływem drożdży, cukru na alkohol i dwutlenek węgla: C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 W wyniku tego procesu powstaje również szereg produktów ubocznych, między innymi: gliceryna, kwas bursztynowy i kwas...
    Źródło: forumx75.info/viewtopic.php?t=14893



    Temat: cukry
    Z pierwszym chyba nie powinno być problemu. Przypomnij sobie pojęcie: fermentacja alkoholowa. Problem pewnie jest z drugim. Zacznij od namalowania sobie tej cząsteczki. Zobacz, że tak naprawdę zawiera ona 6 atomów węgla. Etanol zawierał 2 atomy węgla. Mamy tu jakby połączone ze sobą trzy cząsteczki etanolu (i odpowiednio zmodyfikowane grupy funkcyjne). Zastanów się czy znasz jakieś reakcje, które pozwolą Ci na syntezę takiej cząsteczki (zwłaszcza cenne będą reakcje, które prowadzą do...
    Źródło: chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=6395


    Temat: Pojęcia i definicję
    Mam przyporządkować pojęcia do definicji Pojęcia: 1.estryfikacja 2.hydroliza 3.estry 4. fermentacja alkoholowa 5.alkohole 6.fermentacja octowa 7.mydła 8.kwasy karboksylowe Definicje: A. Rozkład związku chemicznego na skutek reakcji z wodą. B.Sole sodowe i potasowe wyższych kwasów karboksylowych C.Reakcja biochemiczna polegająca na przemianie monosacharydów pod wpływem enzymu zymazy występującego w drożdżach. D. związki chemiczne węgla i wodoru mające wiązanie podwójne w cząsteczce E....
    Źródło: chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=19796


    Temat: Słownik pojęć ekologicznych
    ...czysta, gdyż jej wytworzenie nie pociąga za sobą spalania żadnego paliwa, jeżeli pominiemy nakłady energetyczne związane z budową takiej elektrowni oraz wyprodukowaniem urządzeń dla niej Fermentacja to beztlenowy (zazwyczaj) proces chemiczny, polegający na enzymatycznym rozpadzie cukrów. Do przebiegu fermentacji konieczne są drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy. Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą: - fermentacja alkoholowa - fermentacja cytrynowa - fermentacja masłowa - fermentacja mlekowa - fermentacja octowa - fermentacja propionowa Flokulacja jest to końcowy etap niektórych rodzajów koagulacji t.j. wypadania osadu z koloidów. Dokładnie jest to proces tworzenia się wiązań chemicznych między micelami, na skutek czego micele łączą się w duże agregaty, które w widoczny sposób wypadają z mieszaniny tworząc...
    Źródło: forum.linum.pl/viewtopic.php?t=77


    Temat: Pojęcia z biochemii
    ...ATP i 2 cząst. NADH2/ Przy braku tlenu nie może zajść utlenianie NADH2 w łańcuchu oddechowym. Kw. pirogronowy nie może być dalej utleniany, ponieważ powodowałoby to dalsze gromadzenie NADH2. Dlatego też kwas pirogronowy podlega bezpośredniej lub pośredniej redukcji, której towarzyszy utlenianie NADH2 do NAF. Końcowym produktem oddychania beztlenowego mogą więc być rożne zw. organiczne np. alkohol etylowy, kw. mlekowy, masłowy. Fermentacja alkoholowa Przebiega w kom. Drożdży w mięsistych dużych owocach, nasionach pokrytych twarda łupiną, w korzeniach, jeżeli jest duzo wody w glebie. Powstający w glikolizie kwas. Pirogronowy ulega dekarboksylacji do aldehydu octowego a ten redukcji do etanolu. Fermentacja mlekowa Zachodzi w komp. Bakterii mlekowych, w mięśniach szkieletowych w warunkach deficytu tlenu. Kw. pirogronowy wytworzony w procesie glikolizy ulega...
    Źródło: forum.linum.pl/viewtopic.php?t=274


    Temat: Oddychanie 2
    ...kolejno utlenieniu i redukcji. Podczas tego przenoszenia uwalniane są kolejno niewielkie ilości energii, która jest magazynowana w ATP. Całkowite utlenienie cząsteczki glukozy w komórkach dysponujących odpowiednią ilością tlenu, dostarcza w sumie 38 cząst. ATP. Reakja oddychania C6H12O6 ŕ H2O + CO2 + en w ATP Glikoliza C6H12O6 + 2ADP + 2Pi + 2NAD+ ŕ 2CH3COCOOH + 2ATP + 2NADH + H+ Fermentacja C6H12O6 + 2ADP + 2Pi ŕ 2CH3CHOHCOOH + 2ATP Fermentacja alkoholowa C6H12O6 + 2ADP + 2Pi ŕ 2CH3CH2OH + 2 CO2+ 2ATP FOTOSYNTEZA ODDYCHANIE Proces enaboliczny wymaga energii Reakcja analizy - wyzwala się energia Substraty: H2O, CO2Produkty: C6H12O6 Substr: C6H12O6Prod: H2o, CO2 Zachodzi w chloroplastach Zachodzi w mitochondriach W chloroplastach jest równoległy układ błon W mitochondriach jest prostopadłe ułożenie błon Faza jasna - dzień Cały czas Optimum temp....
    Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=2020


    Temat: Fermentacja węglowa (hi, hi)
    Tym razem mam pytanie trochę biologiczne: Znalazłem taką tabelkę: Entalpia tworzenia [kJ/mol] glukoza (s) ΔH1 = -1260 etanol (c) ΔH2 = -278 CO2(g) ΔH3 = -394 H2O(c) ΔH4 = -286 Wynika z niej chyba, że fermentacja alkoholowa C6H12O6 -> 2 C2H5OH + 2 CO2 daje tylko 84 kJ/mol glukozy A rozkład glukozy na węgiel i wodę C6H12O6 -> 6 C + 6 H2O daje 456 kJ/mol glukozy Zastanawiam się, dlaczego żadne organizmy nie rozkładają glukozy na węgiel i wodę? A może jakieś rozkładają?
    Źródło: chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=15173


    Temat: ALKOHOLOWA FERMENTACJA
    ...pirogronowy; w trzeciej fazie z tego kwasu przez odszczepienie CO2 tworzy się aldehyd octowy, który ulega redukcji (z udziałem NADH2) do alkoholu etylowego; w komórkach zwierząt kwas pirogronowy jest redukowany do kwasu mlekowego (glikoliza); w obecności tlenu trzecia faza ulega zahamowaniu, a cały proces zwolnieniu (efekt Pasteura), gdyż kwas pirogronowy powstający w drugiej fazie jest spalany w cyklu Krebsa, znacznie wydajniejszym energetycznie. Fermentacja alkoholowa przeprowadzana przez drożdże jest wykorzystywana np. do produkcji napojów alkoholowych, przy wypieku ciasta.
    Źródło: forum.linum.pl/viewtopic.php?t=1227


    Temat:
    Fermentacja Alkoholowa
    Źródło: wtajemniczenie.fora.pl/a/a,65.html


    Temat: [biochemia] Ściągi
    ...zostaje przekształcony z powrotem w pirogronian. Następnie pirogronian w procesie glukoneogenezy ulega przekształceniu w glukozę; ta zostaje uwolniona znów do krwiobiegu, skąd może być pobierana przez mięsień szkieletowy (i mózg). Cykl tych reakcji nazywa się cyklem Corich. U drożdży i innych mikroorganizmów, NAD+ niezbędny do podtrzymywania ciągłości glikolizy w warunkach beztlenowych jest regenerowany w procesie nazywanym fermentacją alkoholową. Pirogronian zostaje przekształcony w aldehyd octowy (przez dekarboksylazę pirogronianową), a następnie w etanol (przez dehydrogenazę alkoholową), przy czym w tej drugiej reakcji zachodzi reoksydacja NADH do NAD+: pirogronian + H+ → aldehyd octowy + CO2 aldehyd octowy + NADH + H+ → etanol + NAD+ . losy kwasu pirogronowego: -fermentacje (octowa, mlekowa), -dekarboksylacja...
    Źródło: ochrona2007up.fora.pl/a/a,266.html


    Temat: AlkoholeWi
    Witam Potrzebuję 2zadań, więc jeśli ktoś mógłby, to z góry dzięki (: 1) Napisz reakcje i nazwij produkty org. (lub zaznacz, że nie reagują) a) metanol+sód b) etanol+KOH c) metanol+HCl d) etan+H20 e) etanol+potas f) metanol+HBr g) fermentacja alkoholowa h) etanol+NaOH 2)Nazwij reakcje a) glikol etylenowy+Na b) fenol+Na c) dysocjacja fenolu d) spalanie całk+glikoliza e) fenol+KOH f) dysocjacja etanolu Jeszcze raz wielkie dzięki z góry
    Źródło: chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=22749


    Temat: Reaktor CO2
    ...twierdzić, że nie jest to jednak Twój pomysł. Przedstawiona aparatura, to nic innego jak tylko aparat Kippa. Wystarczy poszukać na ten temat w necie. Przepis na miksturę można znaleźć w necie w wielu miejscach. A poza tym, jest to dość niebezpieczne, mieszanka ta bowiem, jest wybuchowa. Następna sprawą jest sama nazwa: "bimbrownia", przecież tam nie zachodzi żadna fermentacja, więc skąd ta nazwa? W bimbrowni bowiem, wykorzystywana jest fermentacja alkoholowa, a nie rekcja chemiczna. [ Dodano: Pon 22 Wrz, 2008 12:23 am ] a z octowej nie ma nic prócz czystego CO2 Hej, a czy analizowałeś tą rekcję? CH3-COOH + NaHCO3 => CH3-COONa + H2O + CO2 , przecież tu powstaje octan sodowy, a na temat jego zapachu można coś znaleźć np. w necie.
    Źródło: aquaforum.pl/viewtopic.php?t=12760


    Temat: Używki - Winko
    Pomocy! (Rarunku! Na pomoc!) Tak sobie wydumałem, że zrobię winko z herbaty (czarnej), szałwii (no lekarskiej) i prawdopodobnie jeszcze melisy (tyż lekarskiej), no ale te ziółka nie są chyba zbyt bogate w cukier (glukozę), więc mam plana dosypać cukru "kryształ" i wnet zdradzają się dwa pytania. 1. Fermentacja alkoholowa polega na zamianie glukozy w alkohol, a cukier kryształ to nie glukoza tylko sacharoza (jakby glukoza bez wody). Czy drożdże poradzą sobie z sacharozą czy raczej trzeba będzie ją jakoś zamienić na glukozę (jak? trzymać w mordzie przez pół godziny?). A jak robią wódkę z ziemniaków i żyta to chyba one nie zawierają glukozy tylko właśnie sacharozę i coś podobnego do celulozy (nie pamiętam jak się zwie). Jak...
    Źródło: forum.bractwocienia.com/viewtopic.php?t=196


    Temat: fermentacja alkoholowa
    robię wino, pierwszy raz, jakie warunki muszą byc spełnione, żeby zaszła fermentacja alkoholowa, a nie octowa i jak sprawdzic, ze mój trunek nikogo nie zatruje?
    Źródło: chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=8779


    Temat: Matura...
    Nie było cyklu Krebsa (a szkoda, bo już go prawie umiałam ;)), za to była fermentacja alkoholowa, operon tryptofanowy, tyreotropina i grupy krwi Aborygenów. Ogólnie rzecz biorąc: sama biochemia i genetyka z niewielkim, aczkolwiek wrednym akcentem grzybowym, na którym straciłam wszystkie możliwe punkty. Ale i tak nie powinnam, zejść poniżej 80%. Wybacz, Hektorze, że cię małpuję :P
    Źródło: forumkillerz.fora.pl/a/a,121.html


    Temat: Wpływ wina na nasz organizm
    ...Białe wino zawiera tylko około 150 do 400 mg/l, przy czym fenole wina białego uważa się za bardziej skuteczne. W zasadzie w fenolach rozróżnia się cztery grupy substancji: kwasy fenolowo-karboksylowe, flawony, antocyjany i katechiny (taniny). Poza tym w owocach i tym samym także w winie zawartych jest wiele substancji mineralnych i elementów śladowych. W świeżo wytłoczonym moszczu gronowym zawarte jest około 4 g substancji mineralnych w litrze, fermentacja alkoholowa zmniejsza tę zawartość o około połowę. Do najważniejszych substancji mineralnych zalicza się potas, magnez, wapno i sód. Żelazo, bor, krzem, mangan i cynk występują tylko w niewielkich ilościach (zakres ppm), a aluminium, ołów, kadm, fluor, miedź i selen tylko w ilościach śladowych (< 1 mg/l). Fermentację alkoholową przeprowadza się w winie przy pomocy drożdży specjalnego rodzaju Saccharomyces...
    Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=173


    Temat: chemia organiczna
    Ad.1 Pierwsze 2 reakcje na schemacie to reakcje addycji czasteczki wodoru do tych zwiazkow. Reakcja trzecia to chlorowanie etanu w obecnosci swiatla, a w reakcji 4 nalezy podzialac jakas zasada, np. KOH. Spokojnie powinno ci to wystarczyc do rozwiazania zadania. Ad.2 Reakcja analogiczna do tej przedstawionej na koncu 1. zadania. Otrzymuje sie za jej pomoca alkohol. Ad.3 Fermentacja alkoholowa. Otrzymujesz etanol i ditlenek wegla, tylko uzgodnij wspolczynniki. Przejzyj zeszyt lub podrecznik a na pewno sobie sama poradzisz.
    Źródło: chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=2787


    Temat: Hoomorki, dowcipy, filmiki...
    ...i nogi przed spaniem. 90. Glista ludzka zostawia swoje larwy w jelitach, przedostaje się do płuc, przy kichnięciu rozprzestrzenia się na innych. 91. Przepona są to mięśnie chroniące mózg. 92. Czarny człowiek ma białe ręce i białe stopy, ma włosy lokowane czarne, zęby ma białe, a tak reszta jest czarny, nos ma wypukły. 93. Ryby się rozmnażają po rybiemu. 94. Skrętnicę nazywamy glonem kolonijnym ponieważ trzyma się w stadach. 95. Fermentacja alkoholowa to znaczy, że jak ktoś za dużo wypije to ma fermentację alkoholową. 96. Istota żywa jest to pewna część w organiźmie. 97. Istota żywa jest to organizm żyjący w społeczeństwie. 98. Żubr należy do rzędu gnojowych, jeż należy do rzędu kolczastych. 99. U tkanki poprzecznie prążkowanej występują skurcze, które są długie i bolesne. 100. Wpływ nikotyny na zdrowie: Jest duży i zły. 101. Bakterie...
    Źródło: rrclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30


    Temat: : wielka prosba testy na egzamin do rozwiazania
    my to w ogóle ludzie bez ambicji jesteśmy Ale nie tylko fermentacja alkoholowa, drożdże też używamy! właśnie upiekłam drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Synteza totalna
    Źródło: forum.chem.uw.edu.pl/viewtopic.php?t=388


    Temat: Pochodne węglowodorów
    Alkohole-pochodne węglowodor,zawierające w cząst.grupę hydroksylową-OH Fermentacja alkoholowa-reakcja biochemiczna,polegająca na powstawaniu etanolu z cukrów prostych(od.obojętny) Kontrakcja-zmniejszenie objętości roztworu po dczas mieszania się dwóch cieczy Enzym(biokatalizator)-katalizat.reakcji biochemicznej Alkohol wielowodorotlenowe-związki organiczne zawierające więcej niż jedną grupę hydroksylową(wodorotlen)-OH w cząst....
    Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=1792


    Temat: Zagadnienia egzaminacyjne
    ...Liazy: Enzymy katalizujące wiązania -C-C-: dekarboksylazy aminokwasów, oksokwasy C-O, enzymy katalizujące rozkład wiązań C-N, rozkładające wiązania C-S. Odszczepiające pewne grupy od substratu bez udziału wody, czyli katalizują reakcje rozpadu bez udziału wody, przy czym tworzą się zazwyczaj wiązania podwójne, np.: dekarboksylaza pirogronianowa odpowiedzialna za pgronianu dwutlenku węgla, w wyniku czego powstaje aldehyd octowy ( fermentacja alkoholowa). Izomerazy: racemazy, empirazy, cis-trans-izomerazy, izomerazy, tautomerazy, mutazy, cylkoizomerazy. Przeprowadzają reakcje przegrupowań wewnątrzcząsteczkowych, czyli przebudowują strukturę cząsteczki bez zmiany jej składu atomowego, np.: izomeraza cytrynianowa katalizująca reakcję przekształcania cytrynianu w izocytrynian (cykl Krebsa). Ligazy: enzymy aktywujące powstawanie wiązań C-O,...
    Źródło: forum.linum.pl/viewtopic.php?t=99


    Temat: Zawartość glukozy w procesie fermentacji alkoholowej.
    C6H12O6 →(pod wpływem drożdży, temp)→2C2H5OH + 2CO2 fermentacja alkoholowa 2CO2 -110 g[/quote] [ Dodano: 2007-04-12, 18:18 ]
    Źródło: chemicalforum.eu/viewtopic.php?t=2068


    Temat: cukry, glikoliza
    ...niskocząsteczkowego wiązania estrowego w wiązanie wysokoenergetyczne – enolofosforanowe. Najważniejszym punktem katalnym szlaku glikolitycznego jest reakcja katalizowana przez fosfofruktokinazę. Jest to enzym allosteryczny, którego aktywność jest hamowana przez ATP i przyśpieszana przez AMP Fermentacja: W warunkach beztlenowych pirogronian może przekształcić się w kwas mlekowy (fermentacja mleczanowa) lub etanol ( fermentacja alkoholowa J) Fermentacja mleczanowa przebiega u wielu mikroorganizmów oraz w mięśniach zwierząt i ludzi. Znalazła ona zastosowanie w przemyśle spożywczym i rolnictwie do zakwaszania różnych surowców (kiszonki). Powstały kwas mlekowy zakwasza środowisko i zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych. Ponadto kwas mlekowy tworzy estry, które nadają kiszonkom „niepowtarzalny smak i aromat kiszonego ogóra”.
    Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=2304


    Temat: fizjologia roślin
    ...kom. –PARATROFIA. Układ chloroplastów wpływa na natężenie fotosyntezy przy niezbyt intensywnym swietle nagromadzenie w chloroplaście produktów fotosyntezy enzymy cyklu Calvina Obecność niezbędnych składników mineralnych cechy genetyczne - Rośliny o fotosyntezie typu C3, C4 i CAM jako ekotypy - Rola temperatury w procesach życiowych - Procesy oddechowe: oddychanie mitochondrialne, termogeniczne, fermentacja alkoholowa, fotooddychanie - Fotosynteza: etapy, lokalizacja, różnice w cyklu C3 i C4 w wiązaniu węgla lokalizacja i biochemia Faza świetlna zachodzi w membranach tylakoidów i polega na rozszczepieniu (fotolizie)wody pod wpływem energii świetlnej pochłoniętej i przetworzonej przez chlorofil. W wyniku rozszczepienia wody wydziela się tlen, a ponadto uwalnia H oraz elektron, co prowadzi do powstaniatzw. siły...
    Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=2212


    Temat: wino - sfermentowane czy nie?
    ...jest produktem fermentacji etanolu. Aby wyprodukowac ocet, musimy najpierw miec etanol (alkohol!). Dlatego np. ocet winny wytwarza sie z wina, nie odwrotnie. Poniewaz produkcji wina w czasach starozytnych nie dalo sie standardyzowac (np. nie znano drozdzy winnych i polegano na naturalnych mikroorganizmach wystepujacych w powietrzu i na powierzchni owocow), to spora czesc wina szybko sie "psula", czyli przeksztalcala w ocet wlasnie. Fermentacja alkoholowa w produkcja wina nie wymaga "udzialu czlowieka", bo wystepuje samoistnie (nawet nie zebrane owoce na krzaku sfermentuja, o ile wczesniej nie wyschna). http://www.versatilevinegar.org/faqs.html http://www.winepros.org/wine101/enology.htm
    Źródło: oczekiwanie.fora.pl/a/a,58.html


    Temat: metabolizm i jego kierunki
    ...jest to uzyskiwanie e pozieważ P ma więcej energi niż S S=P+e(dużo energi) Rola ATP JEST TU NAPRAWDE BARDZO WIELKA PONIEWAż e JEST MAGAZYNOWANA W WYSOKO ENERGETYCZNYCH WIąZANIACH FOSFOROWYCH WZóR ATP A-R~P~P~P A - adenina R - ryboza P - reszta k. fosforowego ~ - wiżanie wysoko energetyczne katabolizm mozna podzielic na : A)TLENOWY C6H12 + O6 = (6)CO2 + (6)H2O + e wysokoenergetyczny (2877kj) B) BEZTLENOWY - NO CHłOPAKI FERMENTACJA ALKOHOLOWA XD C6H12O6 = (2)CO2 + (2)C2H5OH + e niskoenergetyczny (93kj) NO TYLE WYSTARCZY NA 4
    Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=6130


    Temat: Kuchnie świata - mała encyklopedia
    ...Grana Padano. Charakterystyczne potrawy i składniki Wśród składników wykorzystywanych w kuchni włoskiej warto wymienić takie jak oliwa z oliwek "extra vergine", słynne białe trufle z Piemontu, bogactwo owoców morza (w tym krewetki, homary, langusty, małże, raki) oraz bardzo poszukiwany i ceniony ocet balsamiczny - acetto di balsamico. Proces jego produkcji jest bardziej skomplikowany niż najlepszego wina. De facto jest to fermentacja alkoholowa z winorośli przerwana w odpowiednim czasie, po którym dodawane są szczepy bakterii octowych i dalej fermentuje w kadziach. Na końcu rozlewany jest do ciemnych drewnianych baryłek i składowany co najmniej rok lub dwa w chłodnych i ciemnych pieczarach. Im starszy ocet tym smaczniejszy. Co roku przelewa się go z beczki do innej beczki ale wykonanej z innego gatunku drzewa. Z potraw najsłynniejsze są oczywiście makarony....
    Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=11980


    Temat: Metan, etan propan, butan.... czyli przyjebana chemia....
    Alkohole jednowodoro... otrzymywanie hydratacja (addycja) wody do alkenu, chlorowcopochoda z wodnym roztworem (NaOH lub KOH) metanol – katalityczne uwodornienie CO etanol – fermentacja alkoholowa charakterystyczne spalanie, dehydratacja (Al2O3) – alken i woda chlorowcowodory (HCL,HBR,HI,HF) - chlorowcopochodna i woda sód i potas – alkoholany i wodór Alkohole wielowodoro... otrzymywanie glikol – katalityczne utlenianie etenu charakterystyczne gliceryna+kwas azotowy (V) – nitrogliceryna Fenole otrzymywanie chlorobenzen+wodorotlenek sodu...
    Źródło: lowielun.info/viewtopic.php?t=1420


    Temat: Opracowania do zagadniń seminarki do Stellera
    ...się w wyniku fermentacji cukrowej. Źródłem cukrów są zwykle zboża (pszenica, kukurydza, jęczmień) oraz ziemniaki i agawa. Etanol do celów przemysłowych jest produkowany poprzez syntezę z etylenu lub węgla, która jest tańsza od fermentacji i prowadzi do czystszego chemicznie etanolu, jednak w wielu krajach świata użycie etanolu syntetycznego do celów spożywczych jest zabronione. Do roku 1930 jedynym źródłem etanolu była fermentacja alkoholowa cukrów. Obecnie fermentacja jest w dalszym ciągu stosowana do wytwarzania alkoholu spożywczego, natomiast etanol przemysłowy jest otrzymywany przez uwodnienie etylenu metodą pośrednią lub bezpośrednią. Proces pośredniej hydratacji etylenu Jako surowca węglowodorowego używa się w tym procesie najczęściej nie czystego etylenu, ale frakcji etanowo-etylenowej zawierającej 56-60% etylenu....
    Źródło: techchempwr.fora.pl/a/a,385.html


    Temat: Sztuka przetwarzania
    Drożdże, które są na owocach, to tak zwane dzikie drożdże. Fermentacja alkoholowa oczywiście na nich pójdzie, ale efekty są nie do przewidzenia. Natomiast w handlu są dostępne za parę PLN szlachetne szczepy drożdży winnych. Inne do win białych, inne do czerwonych, inne do miodów, są szczepy typu Tokay, Burgund, szczepy piwnych drożdży, górnej i dolnej fermentacji, wreszcie szczepy uniwersalne i wysokoalkoholizjące. O, właśnie! To ostatnie jest dość ważne. Chcemy chyba, by nasze winko miało...
    Źródło: science-fiction.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1687


    Temat:
    Witam. Przedstawię króciutki opis, jak wykonać bimbrownię do akwarium. Bimbrownia akwarystyczna - niskociśnieniowe urządzenie służące do produkcji i zaopatrywania akwariów z bogatą obsadą roślin w niezbędny dla ich rozwoju i utrzymania dobrostanu dwutlenek węgla CO2. Do wytwarzania dwutlenku węgla w bimbrowni akwarystycznej wykorzytywana jest fermentacja alkoholowa. Urządzenie składa się z: -zbiornika fermenacyjnego, -wężyka doprowadzającego -dyfuzora. -licznik bąbelków urządzenie opcjonalne, pomocne w ustaleniu ilości dostarczanego do akwarium CO2 Głównym elementem urządzenia jest szczelny zbiornik fermentacyjny najczęściej o pojemności od 1 do 1,5 litra, w którym umieszcza się w odpowiedznich proporcjach drożdze, cukier, wodę i...
    Źródło: holender.fora.pl/a/a,4.html


    Temat: Natura - nie natura
    ...w celach leczniczych. Wiec moze po cos sa te rosliny. Sa tez rosliny typowo ozdobne do dekoracji. Indianie w Ameryce Polnocnej palili tzw.fajke pokoju, czyli musieli znac takie rosliny jak tyton, o Ameryce Poludniowej i szamanach juz lepiej nie mowic - Ci stosowali (o zgrozo !) nawet narkotyki. Winogrona, jablka i wisnie przysypane cukrem fermentuja pod wplywem odpowiednich bakterii w nastepujacej sekwencji: owoce+cukier --(bakterie beztlenowe i wodor)--> fermentacja alkoholowa --(bakterie beztlenowe i wodor)--> fermentacja octowa. Ale moim celem nie jest oczywiscie zadne lamanie prawa, lecz powiedzialem o procesie fermentacji. Dodam, ze kwas cytrynowy powstaje tez w drodze fermentacji w obecnosci odpowiedniego gatunku grzyba plesniowego. To tyle co do samej natury. Teraz wymiar antropogeniczny. Czlowiek jak wiadomo ma czynic sobie ziemie poddana, ale w sposob odpowiedzialny, gdyz otrzymal...
    Źródło: forum.e-sancti.net/viewtopic.php?t=4096


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pies-bambi.htw.pl
  • Design by flankerds.com