Cytaty miłosne :)
Temat: Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu.
W artykule TUTAJ pisałem, że standardowy dodatek K2CO3 w ilości 2,5g/10l. jest niezbędny aby zabezpieczyć się przed problemami z fermentacją miodu. Dwa dni temu nastawiłem dwa miody: -lipowy (ostatnia akcja Plecionki) -gryczany (akcja OiM z przed roku) Do obu miodów został dodany K2CO3 w podanej ilości. Wartość początkowa pH nie była zmierzona (z powodu tego, że miody były nalane prawie pod korek. Był problem z dobrym wymieszaniem nastawu). Kontrola poziomu pH wykonana po 24h od nastawienia miodu wykazała -w miodzie gryczanym pH=3,1 -w miodzie lipowym pH-3,5 Zatem do...
Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=165
Temat: Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu.
...gryczanego (po 48h od chwili nastawienia) pokazał wynik pH=3,9 Optymalny zakres pH nastawu mieści się w granicach: 3,4<pH<3,6 Zatem widać że powtórne dodanie K2CO3 w ilości 2,5g/10 jest zbyt dużą dawką. Lepiej stosować jako powtórną ilość 1,2g/10l. opisaną w artykule TUTAJ. Uznaje się (w literaturze poświęconej tematowi) że górna bezpieczna wartość pH dla miodów to pH=4,5. Podsumowanie: Aby zabezpieczyć się przed problemami z
fermentacją miodu, spowodowanymi zbyt niską wartością pH trzeba: -kontrolować pH w pierwszych 24h i kolejnych 24h. -odpowiednio regulować pH za pomocą K2CO3
Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=165
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl