Wątki
menu      Cytaty miłosne :)
menu      fermentacja jabłkowo mlekowa
menu      fermentacja jablkowo mlekowa
menu      fermentacja propionowa
menu      fermentacja mleczanowa
menu      fermentacja alkoholowa
menu      fermentacja anaerobowa
menu      fermentacja octowa
menu      fermentacja metanowa
menu      fermentacja mlekowa
menu      fermentacja beztlenowa
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • bisset.pev.pl
  • Cytaty miłosne :)

    Temat: Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu.
    W artykule TUTAJ pisałem, że standardowy dodatek K2CO3 w ilości 2,5g/10l. jest niezbędny aby zabezpieczyć się przed problemami z fermentacją miodu. Dwa dni temu nastawiłem dwa miody: -lipowy (ostatnia akcja Plecionki) -gryczany (akcja OiM z przed roku) Do obu miodów został dodany K2CO3 w podanej ilości. Wartość początkowa pH nie była zmierzona (z powodu tego, że miody były nalane prawie pod korek. Był problem z dobrym wymieszaniem nastawu). Kontrola poziomu pH wykonana po 24h od nastawienia miodu wykazała -w miodzie gryczanym pH=3,1 -w miodzie lipowym pH-3,5 Zatem do...
    Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=165



    Temat: Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu.
    ...gryczanego (po 48h od chwili nastawienia) pokazał wynik pH=3,9 Optymalny zakres pH nastawu mieści się w granicach: 3,4<pH<3,6 Zatem widać że powtórne dodanie K2CO3 w ilości 2,5g/10 jest zbyt dużą dawką. Lepiej stosować jako powtórną ilość 1,2g/10l. opisaną w artykule TUTAJ. Uznaje się (w literaturze poświęconej tematowi) że górna bezpieczna wartość pH dla miodów to pH=4,5. Podsumowanie: Aby zabezpieczyć się przed problemami z fermentacją miodu, spowodowanymi zbyt niską wartością pH trzeba: -kontrolować pH w pierwszych 24h i kolejnych 24h. -odpowiednio regulować pH za pomocą K2CO3
    Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=165


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pies-bambi.htw.pl
  • Design by flankerds.com