Temat: Słownik pojęć winiarskich
...miodu. Dawniej sycenie było podyktowane koniecznością oczyszczenia miodu, obecnie przy czystych miodach jest to zabieg niekonieczny, można tworzyć dowolny miód jako sycony lub nie sycony. restart - potoczna nazwa szeregu zabiegów mających na celu zdiagnozowanie przyczyn zatrzymania fermentacji alkoholowej oraz doprowadzenie do jej wznowienia. Restart bywa przeważnie trudny do przeprowadzenia ale przy spełnieniu pewnych wymagań możliwy. FJM - fermentacja jabłkowo-mlekowa, rodzaj fermentacji bakteryjnej, przy niskiej zawartości cukru (do 4g/l), bakterie rozkładają kwas jabłkowy w winie przekształcając go w kwas mlekowy, który jest mniej kwaśny (odkwaszanie wina) przeważnie przeprowadzana w winach gronowych czerwonych. fermentacja mlekowa - choroba wina, bakterie mlekowe rozkładają cukry w winie i prowadzą do jego zepsucia , zapach kiszonej kapusty, mętnienie....
Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=21