Cytaty miłosne :)
Temat: Średniowiecze od kuchni
Płyn, który przeżył proces fermentacji, był "zdrowy".
Innym sposobem na zdobycie pewności, że płyn nie niesie zabrożenia bakteriologicznego była fermentacja mlekowa, dająca w efekcie zamiast alkoholu kwas mlekowy (w gruncie rzeczy to chemicznie pokrewne procesy, oba służące konserwacji najrozmaitszych produktów). Czytałam o kwasie jabłkowym i chlebowym, które miały być alternatywnymi napojami dla piwa czy też podpiwku, a także wodzie spod ogórków i serwatce, jednak nie znam żadnych potwierdzeń takich praktyk.
Źródło: forum.historicus.pl/viewtopic.php?t=1570
Temat: Ser - domowa serowarnia
...i fosforu, co wpływa na konsystencję sera i poprawia zwartą strukturę skrzepu. Inna ważną funkcją pełnioną przez bakterie kwaszące jest hamowanie wzrostu mikroflory przeżywającej pasteryzację lub będącej wynikiem wtórnego zakażenia mleka, fermentującej laktozę i wrażliwej na obecność kwasu mlekowego. Produkcja kwasu mlekowego ustaje, kiedy cała laktoza zawarta w serze (z wyjątkiem serów miękkich) ulegnie przefermentowaniu.
Fermentacja mlekowa jest stosunkowo krótkotrwała. W przypadku niektórych typów sera (np. Cheddar), musi zakończyć się przed jego prasowaniem, a w innych - przed upływem tygodnia.
Jeżeli kultura starterowa zawiera również szczep wytwarzający CO2 na drodze fermentacji cytrynowej, zakwaszaniu skrzepu towarzyszy produkcja gazu . Użycie kultur mieszanych ze zdolnością do wytwarzania CO2 jest niezbędne w produkcji serów o regularnym...
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=62730
Temat: Co miałaś dziś na obiad?
ikxio, zsiadłe mleko,to inaczej kwaśne mleko.Jakby kefir,ale ma ciut inny smak,bardziej kwaśny.
Jezu,ale motam
"Zsiadłe mleko (skwaszone mleko, kwaśne mleko) powstaje ze świeżego mleka (niepasteryzowanego ani niesterylizowanego) odstawionego do skwaśnienia.
Fermentacja mlekowa zachodzi samoistnie, dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym. Produkt tradycyjny pod nazwą śląska kiszka [1] .
Mleko po "zsiadnięciu" rozwarstwia się na dwie frakcje: gęstą z tłuszczem na górze (śmietanę) i płynną serwatkę. Górna frakcja charakteryzuje się specyficzną, gęstą konsystencją, zbliżoną do budyniu lub rzadkiej galaretki, którą można niemalże kroić."...
Źródło: dachowiec.forumowisko.net/viewtopic.php?t=36
Temat: Dokarmianie pobudzające na wiosnę.
Tak sie zastanawiam, bo wsumie z wyksztalcenia pracuje w branzy spozywczej. Czy zamiast drożdzy nie mozna by bylo np mleka w proszku, albo proszku jajowego poddawac.
Albo pokombinowac z
fermentacja mlekowa i z pylku robic sobie pierzge:). Musze pocztac wiecej o tym procesie, moze na nastepny rok wymysle jakis wlasny pokarm bialkowy dla pszczol
Źródło: pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic.php?t=1304
Temat: Babcia na diecie !!!!!!!!!!
...spalaniu tluszczu. liczysz najpierw tetno maksymalne czyli 220-twoj wiek. Z tego musisz wyciagnac 70% czyli pomnozyc razy 0,7 i to jest twoje tetno do spalania tluszczu.
Zalezy tez o co chodzi u ciebie ze zmeczeniem, generalnie powinnas schodzic troche zasapana ale bez bolu miesni. Jesli sie nic nie meczysz to tez niekorzystnie, wysilek powinien byc umarkowany a nie bardzo slaby. Jesli nastepnego dnia miec bedziesz zakwasy znaczylo to ze za mocno bylo, bo zaszla
fermentacja mlekowa ktora zachodzi bez tlenu, a w aerobowym deficytu tlenu byc nie powinno. W tym rozbudowujacym miesnie tak.
A do siodelka sie przyzwyczaisz :)
Mazik no widzisz a wedle tej teorii ktora ja slyszalam a Beti powiedziala ze jest prawdopodobna, to wlasnie jak nie widzisz kota to sie na niego uczulisz:) Na zasadzie ze czego organizm nie poznal na to nie wyprodukowal obrony
kuneka moze taki wiek, ja jak dojrzewalam bylam przeokropna :D choc u...
Źródło: dieta.pl/grupy_wsparcia/showthread.php?t=3713
Temat: Chleb powszedni
Kwas fitynowy (naturalny składnik otoczki ziarna) tworzy wraz z mikroelementami słabo rozpuszczalne związki, przez co unieomżliwia ich wchłanianie z przewodu pokarmowego.
Podczas produkcji zakwasu zachodzi
fermentacja mlekowa, która powoduje neutralizację kwasu fitynowego, co umożliwia powstawanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych w ziarnach zbóż.
Fermentacja z udziałem drożdży jest zbyt krótka aby mogła doprowadzić do rozpadu kwasu fitynowego.
Dodatkowo stosowaniu drożdży przypisuje się zwiększoną zachorowalność na drożdżycę.
Źródło: ekodzieciak.pl/forum/viewtopic.php?t=94
Temat: Mikrobiologia techniczna
Skrypt dla studentów Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu. Podstawy mikrobiologii i opisy procesów technologicznych wykorzystujących mikroorganizmy (
fermentacja mlekowa, gorzelnictwo, etc). Materiał dosć podstawowy, ale za to po polsku i stosunkowo przystępnie zapisany.
Tytuł: Mikrobiologia techniczna
Autor: Elimer Ewaryst
Wydawnictwo: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu
Rok: 1999
PDF, S. 238, 20 MB
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Źródło: firstwarez.pl/viewtopic.php?t=4105
Temat: Węglowodany i białko w granicach 30 minut po treningu.
Węglowodany i białko w granicach 30 minut po treningu.
Kwestia sporu jedni mówią żeby zachowac odstęp inni aby ładowac od razu. Ja jestem za tym aby najpierw po treningu wziąść glukoze lub dextrozę, iść pod prysznić ponieważ w czasie treningu następuje
fermentacja mlekowa(dla ciekawskich: glukoza przechodzi proces glikolizy i powstaje kwas octowy a następnie kwas mlekowy za pomocą enzymy dehydrogenazy mleczanowej, kwas mlekowy w mięsniach jest wynikiem cięzkiego treningu na siłowni bez udziału tlenu jest on tak toksyczny że zostaje przerobiony na mniej szkodliwy kwas pirogronowy) podczas tej fermentacja naczynia krwionośne ulegają obkurczeniu czyli następuje zwężenie tętnic...
Źródło: ifd.pl/showthread.php?t=15920
Temat: Jaki smak piwa sobie cenimy
...chmielowo-owocowy, zauważalna nuta słodowa, stonowana cierpkość i lekko kwaśne zakończenie.
Ale - wyraźny owocowy bukiet, aromat suszonych owoców, zapachy: przypalony, karmelowy, alkoholowy ( barley wine), brązowy - toffi (scottish ale), nuty bananowe, truskawkowe.
Stout - Przypalony, karmelowy, bananowy, zbożowy (oatmeal stout), cierpki, kwaśno-gorzki (guiness), silną goryczkę ( palono-chmielową), kwasowość ( guiness-
fermentacja mlekowa).
Trappist - winogronowy, śliwkowy(suszone) aromat, alkoholowo-cierpki posmak, wyraźną słodycz (nie dominującą), waniliowy.
Lambic (kriek, faro, gueze) - wytrawność, słony posmak, owocową cierpkość i kwasowość, zjełczały chmielowy aromat, zanikającą goryczkę w tle.
Weizen - goździkowo-przyprawkowy aromat, bananowo-truskawkowy, kwasowość, cierpkość, delikatną słodycz i...
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=49496
Temat: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE2010
...(czyt. finansowa) posiadania dzieci.
Mój cały czas marudzi...:rolleyes: Mówi, że ludzie powariowali z cenami. I że sam zrobi wózek zespawując dwa kątowniki i dodając koła od taczki.:brzydal: Albo dzieciaka będę wozić w wózku na zakupy.:cojest:
Któraś pisała, że w kefirze jest tyle samo alkoholu co w piwie bezalkoholowym. Oj, jakoś nie chce mi się wierzyć, ponieważ, przy produkcji kefiru wykorzystywana jest
fermentacja mlekowa, w czasie której powstaje kwas mlekowy i energia (w tym procesie wykorzystywane są pałęczki kwasu mlekowego), natomiast do produkcji piwa wykorzystuje się fermentację alkoholową (przy udziale drożdży), w wyniku której powstaje właśnie alkohol i dwutlenek węgla, czyli że są to dwa różne procesy.:ehem: Jakby z fermentacji mlekowej powstawał alkohol to nawet jedząc kapustę kiszona i ogórki kiszone byśmy się...
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=391924
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl