Wątki
menu      Cytaty miłosne :)
menu      fermentacja jabłkowo mlekowa
menu      fermentacja jablkowo mlekowa
menu      fermentacja propionowa
menu      fermentacja miodu
menu      fermentacja mleczanowa
menu      fermentacja alkoholowa
menu      fermentacja anaerobowa
menu      fermentacja metanowa
menu      fermentacja mlekowa
menu      fermentacja beztlenowa
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hafciarstwo.pev.pl
  • Cytaty miłosne :)

    Temat: Na luzie o destylacji piwa
    Trudno jest jasno wiedzieć. Jedyne - chyba - co może się stać to nastąpić fermentacja octowa, wtedy alkohol zamienia się w ocet i nic nie da się wycisnąć. Myślę, że trzeba popwąchać i posmakować to piwo. W zasadzie piwo, jeśli zamknięte bez dostępu powietrza zagazowane CO2, może leżeć wiele lat 5-10. Jeśli masz dostęp do takiego 'przeterminowanego' piwa definitywnie warto pogonić, nawet jak smak i zapach nie daje jasnej odpowiedzi. Przecież można przegonić 5L na próbę... a wynik może być bardzo miły....
    Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=139



    Temat: Choroby win i ich rozwiązania
    Nasze utrapienie. Gdy się przytrafi można dostać ataku rozpaczy. Jednak, co uczynić gdy nam się zdaży? Nie panikujmy! Moża uda się coś naprawić? Zobaczmy! 1) fermentacja octowa przyczyna: leżakowanie win w butelkach nieszczelnie zamkniętych z dopływem powietrza w temp. ok 25*C. Przenoszone przez przeklęte muszki owocówki, które sieją nam kwas octowy. objawy: kłujący zapach (octu), tworzy się na powierzchni charakterystyczna warstwa, kożuszek przeciwdziałanie: jeśli szybko zaobserwujemy to jest szansa na ratunek przez: dodanie ok 2g pirosiarczynu sodu/10l (wrażliwość octu na kw....
    Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=474


    Temat: Mikro-fermentujące organizmy i inne
    Ad. 8. i zarazem 10 BAKTERIE OCTOWE Bakterie z rodzaju Acetobacter zużywają alkohol etylowy (etanol) w wyniku czego powstaje kwas octowy. Reakcja zachodzi w warunkach TLENOWYCH. Fermentacja octowa polega na utlenianiu alkoholu etylenowego do kwasu octowego: CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O + 490 kJ (118 kcal) Różne gatunki bakterii octowych wykazują mniejsze lub większe zdolności dalszego utleniania kwasu octowego zgodnie z równaniem: CH3COOH + 2O2 → 2CO2 + 2H2O + wolna energia Druga reakcja zwana jest nadoksydacją i jest niepożądana w produkcji octu - ocet zostaje utleniony do dwutlenku węgla i wody. I tu miałam...
    Źródło: forum.mikrobiolodzy.pl/viewtopic.php?t=167


    Temat: jak kwaśny może być zacier
    ...waha się w granicach 10%-15% słodowani skrobii. Zacier taki da przyjemny żytni destylat ale nie będzie to pełna żytniówka. Może za dużo piszę ale Calyx trafił w dziesiątkę, procesy fermentacji nie są takie szybkie chyba że dałeś drożdże turbo i nastaw skwaśniał to zagadka dla Mimy. Sugruję posłuchać Calyx(a) jeśli jeszcze jest szansa. Ocet powstaje wtedy gdy jest w nastawie jakiś alkohol i sporo cukru a drożdże alkoholowe padły. Fermentacja octowa jest raczej leniwa ale w naturze wszystko może się zdarzyć. J
    Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=486


    Temat: Co się możne złego stać jeśli do wina dostaje się tlen?
    Może zajść wtórna fermentacja octowa i Ci się wszytsko "skwasi", powstanie więcej ch3cooh niż c2h5oh i będziesz mógł to wino uzywać do sałatek (mniam, ocet winny domowej roboty:P ). Drugim aspektem zostawiania niezamkniętego bukłaczka z winem są muszki owocówki, które lecą do słodkiego- więc w napoju będziesz miał więcej pozywnego białka. Co do metanolu- nie bój nic, nie przybędzie go.
    Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=983


    Temat: jak kwaśny może być zacier
    Fermentację tak octową jak i mlekową powodują bakterie (oczywiscie inne octową a inne mlekową). O ile fermentacja octowa jest niebezpieczna bo w szybkim tempie mozna stracić caly nastaw (ona powoli powstaje, ale jak juz ruszy to mozna w ciagu doby miec pozamiatane). O tyle fermentacja mlekowa jest mniej groźna, bo kwas mlekowy do destylatu nie przechodzi i łatwiej mozna ją zatrzymać. Mozna dodac pirosiarczynu potasu lub sodu w ilosci 1 do 1,2 g na kazde 10 l zacieru lub podnieśc % nastawu do 15-16% lub zakwasic nastaw kwaskiem cytrynowym (to najlepsza metoda...
    Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=486


    Temat: Klatka, jak myć ???
    Ja używam niemal tylko wody. Domestos paskudnie śmierdzi, poza tym to preparat z chlorem, więc jest absolutnie niewskazany. Do mycia tłustych miseczek - po białym serze, używam minimalnej ilości płynu do naczyń, trzeba potem tylko porządnie wypłukać. Żeby odkamienić np poidełko, zanurzam je na parę minut w ciepłej wodzie z octem, potem również trzeba bardzo porządnie wypłukać. Fermentacja octowa zachodzi w przyrodzie i zwierzęta z tym zapachem się spotykają.
    Źródło: forum.e-chomik.eu/viewtopic.php?t=6504


    Temat: Fazy Fermentacji
    Może dodam, że jest jeszcze jedna faza fermentacji: faza octowa. Po fazie melolaktycznej 'cihcej' w zależności od ilości pozostałego cukru i mocy wina może nastąpić fermentacja octowa. W ten właśnie sposób uzyskuje się najdoskonalsze octy spożywcze - oczywiście jeśli chcemy mieć ocet. Najpyszniejszy ocet jaki smakowałem to ocet miodowy. Przez przypadek miód pitny sfermentował mi na ocet. Był pyszny! - pomimo tego, że nie był moim celem... był pyszny i aromatyczny. Tak otrzymane octy są bardzo dla nas zdrowe. Juliusz
    Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=27


    Temat: Wino
    ...coś dodać. Ostatnia opinia. To winko, pomimo, że jest bardzo młode można już probować, sprawdzać, smakować i wąchać - tylko nie za dużo! Wino, jeśli nie było robione na słodkie będzie całkowicie gotowe za 1-2 miesiące. Jeśli wino robiłaś słodkie i na naturalhych drożdżach to, radziłbym kupić paczkę tabletek siarkowych w sklepie winiarskim. Trzeba trochę dodać bo jak wino jest słabsze i jest tam sporo cukru to nastąpi kolejny process: fermentacja octowa i otrzymasz wyśmienity, zdrowy ocet (nie żartuję). Dodatek dwutlenku siarki zatrzyma proces octowy. Powodzenia. Juliusz
    Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=72


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pies-bambi.htw.pl
  • Design by flankerds.com