X
Wątki
menu      Cytaty miłosne :)
menu      fermentacja propionowa
menu      fermentacja miodu
menu      fermentacja mleczanowa
menu      fermentacja alkoholowa
menu      fermentacja anaerobowa
menu      fermentacja octowa
menu      fermentacja metanowa
menu      fermentacja beztlenowa
menu      fermentacja cytrynowa
menu      fermentacja maslowa
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • thesimstimes.opx.pl
  • Cytaty miłosne :)

    Temat: Słownik pojęć winiarskich
    ...miodu. Dawniej sycenie było podyktowane koniecznością oczyszczenia miodu, obecnie przy czystych miodach jest to zabieg niekonieczny, można tworzyć dowolny miód jako sycony lub nie sycony. restart - potoczna nazwa szeregu zabiegów mających na celu zdiagnozowanie przyczyn zatrzymania fermentacji alkoholowej oraz doprowadzenie do jej wznowienia. Restart bywa przeważnie trudny do przeprowadzenia ale przy spełnieniu pewnych wymagań możliwy. FJM - fermentacja jabłkowo-mlekowa, rodzaj fermentacji bakteryjnej, przy niskiej zawartości cukru (do 4g/l), bakterie rozkładają kwas jabłkowy w winie przekształcając go w kwas mlekowy, który jest mniej kwaśny (odkwaszanie wina) przeważnie przeprowadzana w winach gronowych czerwonych. fermentacja mlekowa - choroba wina, bakterie mlekowe rozkładają cukry w winie i prowadzą do jego zepsucia , zapach kiszonej kapusty, mętnienie....
    Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=21



    Temat: Co się możne złego stać jeśli do wina dostaje się tlen?
    Wina słodkie slabsze niż 14% mogą zaoctować na skutek działania bakterii mlekowych. Bakterie te sa obecne w powietrzu a w winiarstwie uzywa sie ich (samorodnie lub szczepi selekconowanymi kulturami) do tzw - fermentcji malolaktowej (FJM - fermentacja jabłkowo-mlekowa). Niestety w winach z cukrem resztkowym, gdy tylko bakterie przerobia kwas jabłkowy na mlekowy zabierają się za przerób cukru na ocet. Dlatego wina slabsze niż 14% słodkie dobrze jest jednak siarkować po fermentacji alkoholowej (bakterie są wrazliwe na SO2). Utlenienie wina to jego zmiana smakowa i kolorystyczna - mogą tez wypaść z osadem garbniki. W winach słodkich pojawia się charakterystyczny aromat kwasu...
    Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=983


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pies-bambi.htw.pl
  • Design by flankerds.com

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.