Temat: Na czym smażyć?
...otóż "jakość" jest oczywiście uzależniona od procesu technologicznego wytwarzania, lecz w bardzo dużej mierze uzależniona jest również od "jakości" surowca (o czm trzeba zawsze pamiętać). Dlatego polecałbym kupowanie jednak tej droższej oliwy z Grecji, Włoch czy Hiszpanni (choć to również nie daje 100% pewności doskonałej jakości).
Wracając do głównego tematu postu, ja również do smażenia polecałbym olej rzepakowy rafinowany lub oliwę, ale również rafinowaną. NIGDY EXTRA VIRGIN (chyba że do bardzo krótkiego smażenia głównie dla smaku) - ze względu na obecność w jej składzie wielu barwników, sluzów i kwasów wielonienasyconych, które w wysokiej temperaturze mogą kondensować i tworzyć wiele związków o charakterze wolnych rodników. Oliwa ta doskonale nadaje się natomiast do sałatek i właściwie tylko w takiej formie ją...
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=2380