Temat: Witaminy, cynk, wapno, oleje i inne doustne specyfiki
...rzeczowo.Na surowo najlepiej spożywać oiwę z oliwek , olej z pestek winogron natomiast nalezy uważac z obrobką tłuszczy- np.oliwa zawiera duzo NNKT ale pod wplywem temperatury-smażenie ,gotowanie wiązania rozpadają się.Do smażenia zaleca sie stosowac olej rzepakowy,najlepiej jednak smalec i slonine- nie zawierają dużo NNKT ale po długotrwałym ogrzewaniu zawartość NKT jest znacznie niższa niż u innych tłuszczy.To tłuszcze trwale.I olej rzepakoowy- czyli wszystkie popularne na rynku nie jest wcale najgorszy!Absolutnie nie wolno smażyć na maśle- to wyjątkowo niestały tłuszcz.Podobno wyjątkowo szkodliwa ma być mieszanina masła i margaryny więc ja osobiście wole masło,żadne mixy.Pozdrawiam.Karolina
Źródło: atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?t=433