Temat: AROMATERAPIA
19. Oleum Rosae (olejek różany, olejek z drzewka różanego) uzyskiwany jest z kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena) lub z róży francuskiej Rosa gallica. Olejek różany bułgarski jest gęstą, żółtawą cieczą lub zielonkawą cieczą o silnym zapachu i ostrym smaku. Głównymi składnikami olejku różanego są: geraniol (ok. 45%), cytronelol (ok. 40%), nerol (ok. 11%) oraz linalol, farnesol, alkohol fenyloetylowy i stearopteny. W Polsce dostępne są także oczyszczone olejki różane w postaci bezbarwnego lub żółtawego płynu o silnym zapachu róży. Można je zażywać doustnie w ilości 3-4 kropli na cukrze lub miodzie jako środek odświeżający oddech, pobudzający wydzielanie śliny i soku żołądkowego oraz jelitowego. W dawce 5 kropli na miodzie działa już pobudzająco na układ nerwowy, wzmacniająco ogólnie, wiatropędnie,...
Źródło: taniekserowanie.home.pl/forumezo/viewtopic.php?t=372