Cytaty miłosne :)
Temat: Jakie owoce i wrzywa wpływaja korzystnie na ...
...źródłem witaminy C, a sporo osób ma na nie uczulenie [są koszmarnie obsypywane konserwantami do transportu]. Znacznie więcej, i bezpieczniej jest zjadać, np, natkę pietruszki czy przetwory z owoców dzikiej róży.
Możliwe, że w tych supermarketowych pomarańczach nie ma wcale witaminy C... Jak napisała L_V, jest w nich mnóstwo środków przedłużających trwałość - bifenyl, difenyl syntetyczny, o-fenylo- fenolan sodu, MK-360, Eprofil itp. - wystarczy przejrzeć tabele dodatków do żywności. Niektóre z nich określa się
jako zakłócające czynności skóry i niestety są wodoodporne, dlatego mycie ich nie usuwa.
Obawiam się, że nawet natka pietruszki nie jest bezpieczna - środki ochrony roślin, nawozy sztuczne, no ale przecież coś musimy jeść.
Karoten, znajduje się w następujących ilościach w 100 g produktu w przeliczeniu na...
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=110996
Temat: Co jemy i pijemy.
...różne
E 226 - siarczan(IV) wapnia (siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne
E 227 - wodorosiarczan(IV) wapnia (kwaśny siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne
E 228 - wodorosiarczan(IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu) - syntetyczny; różne
E 230 - 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny; owoce cytrusowe (zabezpieczenie skórek przed owadami)
E 231 - o-fenylo-fenol, Dowicide - syntetyczny; owoce cytrusowe
E 232 - o-fenylo-
fenolan sodu - syntetyczny; owoce cytrusowe
E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto - syntetyczny; owoce cytrusowe
E 234 - niazyna (antybiotyk) - wytwarzany przez Streptococcus lactis; sery topione
E 236 - kwas mrówkowy - syntetyczny; ryby wędzone, surowe soki owocowe
E 237 - mrówczan sodu - syntetyczny; różne
E 238 - mrówczan wapnia - syntetyczny; różne
E 239 - heksametylenotetraamina,...
Źródło: wielun.biz/viewtopic.php?t=3995
Temat: Moc witaminy C
...31 grudnia 2006 r.
http://eur-lex.europa.eu/...0005:01:PL:HTML
"
Cytuysy mają swoje ulubione konserwanty:
E230 Bifenyl (difenyl) - do impregnowania skórek owoców, szczególnie cytrusowych, ale wtedy nie zaleca sięsmaŜenia owych skórek w cukrze, poniewaŜ moczenie w wodzie nie usuwa bifenylu
E231 orto-Fenylo-fenol (Dowicide) - do impregnowania skórek bananów
E232 Sól sodowa orto-fenylo-fenolu (orto-fenylo-
fenolan sodu) - do impregnowania skórek cytrusów – SKÓRKI
NIE POWINNY BYĆ SPOśYWANE!
E233 Tiabendazol - do zabezpieczania owoców cytrusowych i bananów przed atakiem insektów w czasie
magazynowania i transportu – NIE WOLNO SPOśYWAĆ SKÓREK, zaleca się stosowanie tylko do zabezpieczania bananów
Jak zjesz banany pociagnięte E233 to jakbys się przeleczył na glistę i Helicobacter razem, to chyba cos jak Metranidazol...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=1300
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpies-bambi.htw.pl